Nová legislatíva, ktorá bola nedávno predstavená v rámci vytvorenia ministerstva športu, vyvoláva vážne obavy. Podľa Tomáša Valáška, poslanca Národnej rady SR a podpredsedu Progresívneho Slovenska, boli do zákona “prepašované” ustanovenia, ktoré poskytujú ministerstvu obrany významnú moc nad licencovaním obchodovania so zbraňami a inou vojenskou technikou.

Tento krok odchádza od zavedeného a v zahraničí rozšíreného modelu, kde o vývoze zbraní za hranice rozhoduje ministerstvo zahraničných vecí. Valášek upozorňuje, že ministerstvo obrany nemá potrebnú expertízu, zastúpenie v zahraničí, ani prístup k relevantným databázam na to, aby mohlo efektívne a bezpečne posudzovať žiadosti o vývoz či dovoz smrtiacich prostriedkov.

Tento nedostatok môže podľa neho viesť k zvýšenému riziku, že slovenské zbrane sa ocitnú v rukách teroristov alebo budú zneužité proti našim vojakom a spojencom v zahraničí. To by spôsobilo obrovskú reputačnú škodu Slovensku a mohlo by ovplyvniť spoluprácu so spojencami, ktorí by mohli prehodnotiť vývoz obrannej technológie na Slovensko.

Valášek tiež upozorňuje na možný konflikt záujmov, keďže ministerstvo obrany je prevádzkovateľom viacerých obranných firiem a bude regulovať trh, na ktorom samo súťaží. To by mohlo vytvoriť priestor na diskrimináciu proti súkromným výrobcom obrannej techniky.

Progresívne Slovensko plánuje predložiť pozmeňujúci návrh k vládnej novele zákona, aby sa zabránilo potenciálnym negatívnym dôsledkom tohto legislatívneho kroku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *