Na Slovensku dochádza k zavedeniu dôležitých opatrení s cieľom zabezpečiť bezpečnosť na horských priechodoch počas zimnej sezóny. Horský priechod Donovaly je aktuálne uzavretý pre vozidlá s dĺžkou nad desať metrov, zatiaľ čo na priechode Príslop platí obmedzenie pre vozidlá nad 12 metrov. Tieto informácie poskytla Slovenská správa ciest prostredníctvom svojho webu zjazdnost.sk.

Napriek týmto obmedzeniam sú horské priechody na Slovensku zjazdné, s povrchom vozoviek, ktorý je prevažne vlhký až mokrý. Výnimočné podmienky panujú na priechodoch ako Donovaly, Homôlka, Huty, Oravská Lesná a Šútovce, kde sa vyskytuje čerstvý až utlačený sneh. Na horskom priechode Vrchslatina je potrebné počítať so zľadovateným snehom.

Podobne sú zjazdné aj všetky diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenskej republiky, pričom povrch vozoviek je suchý až mokrý. Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú tiež zjazdné, s povrchom prevažne vlhkým až mokrým a v hornatejších oblastiach čiastočne pokrytým vrstvou čerstvého až utlačeného, miestami aj zľadovateného snehu. Pre vozidlá s dĺžkou nad desať metrov je uzavretá cesta II/531 v úseku hranice okresov Revúca/Brezno – Červená Skala.

Cestári upozorňujú aj na silné sneženie s obmedzenou dohľadnosťou do 200 metrov v lokalite Donovaly a na hmlu v lokalitách Vajkovce, Dargov a Púchov. Vodiči by mali byť pripravení na náročné zimné podmienky a dodržiavať zvýšenú opatrnosť, aby sa zabránilo nehodám a zabezpečila bezpečnosť na cestách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *