Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas príchodu do NR SR na stretnutie predsedu parlamentu s predsedami politických strán a hnutí zvolených do Národnej rady (NR) SR v gremiálnej miestnosti v budove NR SR na tému: Príprava nadchádzajúcej ustanovujúcej schôdze. Bratislava, 18. október 2023. Foto: SITA/Milan Illík

Vláda Slovenskej republiky čelí vážnej výzve v súvislosti s novelou Trestného zákona, ktorá podľa Európskej prokuratúry (EPPO) môže ohroziť zásady právneho štátu. Tento vývoj, ako upozornil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka, môže mať priame dôsledky na čerpanie eurofondov, čím sa stáva otázkou národnej dôležitosti.

EPPO, reprezentovaná predsedníčkou Laurou Kövesiovou, vyzdvihla v liste adresovanom Európskej komisii (EK) vážne riziko porušenia zásad právneho štátu na Slovensku. Varovanie prichádza v kontexte plánovaných zmien v trestnom práve, vrátane ochrany oznamovateľov a rušenia špeciálnej prokuratúry. Podľa EPPO, tieto kroky vlády môžu predstavovať “amnestiu” pre aktívne vyšetrovania podvodov, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ.

Šimečka poukázal na závažnosť týchto vyjadrení a právnej analýzy EPPO, čo by mohlo viesť k zahájeniu konania zo strany EK a k pozastaveniu čerpania eurofondov pre Slovensko. Toto vyhlásenie predstavuje jasný náznak potenciálneho narušenia právneho štátu a jeho dôsledkov na národnú hrdosť a stabilitu Slovenska.

Šimečka opätovne vyzval vládu na stiahnutie spornej novely, odmietajúc pritom tvrdenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že opozícia a opoziční europoslanci poškodzujú Slovensko. Pripomenul, že komunikácia medzi vládou a EK prebiehala už od začiatku legislatívneho procesu.

Tento vývoj je kritickým momentom pre Slovensko, ktoré stojí pred výzvou udržať zásady právneho štátu a chrániť svoje finančné záujmy v rámci Európskej únie. Je to dôkaz, že dodržiavanie právnych a morálnych noriem je zásadné nielen pre medzinárodnú reputáciu, ale aj pre budúcnosť samotnej krajiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *