Predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa rozhodol odkladiť rozpravu o takzvanom “promafiánskom balíčku” na január budúceho roka. Tento krok, ktorý interpretuje predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka ako prvú prehru premiéra Roberta Fica (Smer-SD), odráža zvýšenú občiansku aktivitu a opozičný odpor proti navrhovaným zmenám v trestnom práve.

Podľa Šimečku, premiér Fico túžil rušiť špeciálnu prokuratúru a znižovať tresty za korupciu už pred Vianocami ako “darček” pre svojich oligarchov. Napriek tomu, že túto iniciatívu podporovala vládna koalícia, spoločný tlak zo strany opozície a verejných protestov prinútil kabinet ustúpiť od týchto plánov.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzdvihuje odsunutie rokovania o novele Trestného zákona, ktorá má zrušiť špeciálnu prokuratúru, ako spoločný úspech opozície a občanov. Predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling zdôrazňuje, že vytrvalý odpor opozície v parlamente a masové protesty na námestiach mali výrazný dopad na rozhodnutie koalície.

Gröhling dodáva, že zápas ešte nie je vyhratý a opozícia plánuje pokračovať v odporoch aj v januári. Jeho cieľom je nielen odsunúť novelu, ale aj prinútiť koalíciu, aby stiahla zmeny z rokovania parlamentu úplne.

Tento vývoj je dôkazom, že konzervatívna politická sila, spájajúca sa s občianskou aktivitou, môže účinne brániť demokratické procesy a právny štát pred potenciálne škodlivými zmenami. Je to víťazstvo nielen pre opozíciu, ale aj pre všetkých občanov, ktorí stoja za ochranou právneho štátu a transparentného vládnutia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *