Israeli tanks are stationed near the border with Lebanon Wednesday, Oct. 11, 2023. Lebanon's state-run National News Agency says Israeli shelling of southern Lebanese villages has wounded three civilians and damaged about 10 homes. The agency said the shelling hit the villages of Marwaheen and Duhaira. The Israeli shelling came after the militant Hezbollah fired an anti-tank missile at an Israeli army position. (AP Photo/Ariel Schalit)

V rámci svojej vojenskej operácie v nemocnici Šífa, najväčšom zdravotníckom zariadení v Pásme Gazy, izraelská obrana hlási objavenie zbraní a infraštruktúry, ktorú označuje za teroristickú. Tieto informácie sú poskytované spravodajským portálom Sky News.

V kontexte neustáleho boja proti militantnému hnutiu Hamas, izraelská armáda vykonáva, podľa vlastných slov, „precíznu a cielenú operáciu“ proti cieľom Hamasu umiestneným v areáli nemocnice. Zástupca izraelskej obrany uvádza, že vojaci sú prítomní na konkrétnom mieste v nemocnici, kde sa podľa nich nachádzalo „teroristické veliteľstvo“ Hamasu.

Izrael pritom dlhodobo tvrdí, že nemocnica Šífa je využívaná militantnými skupinami na vojenské účely, tvrdenie, ktoré Hamas popiera. Napriek tomu, izraelský predstaviteľ deklaruje, že majú konkrétne dôkazy o využití nemocnice pre teroristické aktivity. Izraelská strana plánuje zverejniť zábery z nálezov z operácie.

Okrem toho, v areáli nemocnice došlo k vypočúvaniu jednotlivcov a podľa izraelského predstaviteľa neexistuje „žiadne trenie“ medzi personálom nemocnice, pacientmi alebo civilistami. Táto situácia však vyvoláva otázky týkajúce sa etiky a zásad vojenských operácií v civilných oblastiach.

Tento incident v nemocnici Šífa sa odohráva v rámci širšieho konfliktu v regióne, kde intenzívne boje pokračujú v meste Gaza a jeho okolí. Vyhrotenej situácii pridáva na komplexnosti skutočnosť, že nemocnica, tradične vnímaná ako neutrálna a chránená zóna, je teraz predmetom vojenskej operácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *