FILE - In this Sept. 1 2021 file photo, Pope Francis arrives for his weekly general audience in the Paul VI hall, at the Vatican. On Saturday, Sept. 18, 2021 Pope Francis issued a video message to Central and Eastern European bishops urging them to listen to survivors of clergy sexual abuse and consider them partners in reforming the Catholic Church, warning that their failure to do so risks its very future. (AP Photo/Andrew Medichini, file)

V dôležitom kroku smerom k inkluzivite a porozumeniu, pápež František formálne schválil požehnania pre páry rovnakého pohlavia. Tento krok, zverejnený vo vatikánskom dokumente vydanom Dikastériom pre náuku viery, je významným gestom voči tým, ktorí hľadajú božiu lásku a milosrdenstvo bez potreby „vyčerpávajúcej morálnej analýzy“.

Nový dokument, rozvíjajúci myšlienky z listu, ktorý pápež poslal dvom konzervatívnym kardinálom, otvára cestu pre požehnania párov rovnakého pohlavia za určitých okolností. Pápež František však zároveň zdôrazňuje, že takéto požehnania sa nemajú zamieňať so sviatosťou manželstva, ktorá zostáva definovaná ako celoživotná únia medzi mužom a ženou.

Dokument ďalej upresňuje, že príslušné požehnania by mali mať neliturgický charakter a nemali by sa udeľovať súčasne s občianskym zväzkom, ani s použitím stanovených rituálov či gest, ktoré sú tradične spojené so svadbou.

Pápež František a Vatikán tak vyjadrujú odkaz, že žiadosti o požehnanie párov rovnakého pohlavia by nemali byť odmietané. Tento postoj je výrazom porozumenia a akceptácie, ukazujúc, že milosrdenstvo a láska by mali byť dostupné pre všetkých, nezávisle od ich životných situácií.

Napriek tomu, že Vatikán stále považuje „neregulárne“ zväzky – či už homosexuálne alebo heterosexuálne – za hriech, dokument zdôrazňuje, že to by nemalo brániť jednotlivcom v prístupe k božej láske a milosrdenstvu. „Aj keď je vzťah človeka s Bohom zakalený hriechom, vždy môže požiadať o požehnanie a natiahnuť ruku k Bohu,“ uvádza dokument.

Tento postoj pápeža Františka je odrazom jeho snahy o inkluzívnejšiu a milosrdnejšiu cestu cirkvi, čo je v súlade s jeho dlhodobým dôrazom na pochopenie, akceptáciu a lásku voči všetkým Božím deťom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *