Union workers light flares and wave banners during a demonstration in Brussels, Friday, Dec. 16, 2022. Belgium's trade unions called for a national demonstration in Brussels on Friday to protest against the high cost of living and energy prices. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Na Madagaskare, ostrovnom štáte v Indickom oceáne, nastali napäté chvíle v politickom prostredí. Len pár dní pred prezidentskými voľbami, ktoré opozícia plánuje bojkotovať, úrady vyhlásili zákaz nočného vychádzania. Toto nariadenie prichádza v čase, keď sa krajina zmietala v protestoch proti vláde, ktoré boli násilne potlačené.

Agentúra Reuters informovala, že tento krok nasleduje krátko po odstúpení desiatich z dvanástich opozičných kandidátov z volebného súboja. Títo kandidáti vyjadrili názor, že súčasný prezident Andry Rajoelina nie je spôsobilý kandidovať, a vyzvali svojich priaznivcov, aby vo štvrtok nešli voliť. Policajný prefekt Angelo Ravelonarivo vysvetlil zavedenie zákazu vychádzania ako opatrenie na posilnenie bezpečnosti volieb.

Tento krok je výrazným ukazovateľom napätia a nestability v madagaskarskej politike. Opozičné strany tvrdia, že v krajine nie je dostatok politickej plurality a že voľby nemôžu byť považované za spravodlivé. V hlavnom meste Antananarivu takmer každý deň prebiehajú protesty, pričom niektoré z nich boli rozohnané políciou slzným plynom.

Napriek tomu, že Madagaskar je bohatý na nerastné suroviny ako nikel, kobalt, zlato a urán, zostáva jednou z najchudobnejších krajín sveta. Z približne 30 miliónov obyvateľov je len niečo vyše 11 miliónov oprávnených voliť.

Prezident Rajoelina, napriek očividnému odporu voči jeho kandidatúre, vyjadril presvedčenie o svojom víťazstve už v prvom kole volieb a vyzval svojich podporovateľov, aby prišli hlasovať. Tento vývoj situácie na Madagaskare jasne ukazuje na komplikovanú a napätú politickú atmosféru, ktorá môže mať dlhodobý vplyv na stabilitu a demokraciu v krajine.

Foto:Ilustračné

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *