Minister zahraničných vecí Maďarska, Péter Szijjártó, v pondelok v Bruseli vyjadril jasný postoj k aktuálnym geopolitickým otázkam. Počas zasadnutia Rady Európskej únie pre zahraničné veci zdôraznil obrovský tlak, ktorý je vyvíjaný na Maďarsko, aby súhlasilo s pridelením ďalších 500 miliónov eur z európskeho mierového rámca na dodávky zbraní na Ukrajinu.

Szijjártó s odvahou a rozhodnosťou, ktoré sú charakteristické pre maďarskú diplomaciu, odmietol tento návrh. Zdôraznil, že Maďarsko bude pokračovať v tomto odmietaní, kým ukrajinské úrady nezaručia, že žiadna maďarská firma, vrátane banky OTP, nebude neoprávnene zaradená na zoznam medzinárodných sponzorov vojny na základe vykonštruovaných obvinení.

Jeho slová poukazujú na hlboký nesúhlas Maďarska s politikou, ktorá by mohla viesť k zbytočnému eskalovaniu konfliktu na Ukrajine. Szijjártó tiež vyzval ministrov krajín EÚ, aby boli transparentní vo svojich rozhodnutiach a nezavádzali verejnosť. Podľa neho navrhovaných 500 miliónov eur nie je priamou podporou Ukrajine, ale skôr spôsobom, ako umožniť členským štátom Únie, ktoré sa rozhodli dodávať zbrane na Ukrajinu, získať späť časť finančných prostriedkov za tieto dodávky.

Pokiaľ ide o kandidatúru Ukrajiny na členstvo v EÚ, Szijjártó konštatoval, že Kyjev je stále ďaleko od splnenia potrebných podmienok. Tento postoj odzrkadľuje konzistentnú líniu Maďarska voči rozširovaniu EÚ, kde kladie dôraz na dodržiavanie pravidiel a norm.

Maďarská vláda tak stojí ako báštia zdravého rozumu a princípov v rámci Európskej únie, čím chráni nielen vlastné národné záujmy, ale aj zásady spravodlivosti a transparentnosti na medzinárodnej scéne. Szijjártóv postoj jasne naznačuje, že Maďarsko zostáva verné svojim hodnotám a nepodľahne vonkajšiemu tlaku, ktorý by mohol ohroziť jeho suverenitu a zásady spravodlivého medzinárodného poriadku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *