Bratislava: V srdci politických diskusií sa ocitlo rozhodnutie Sudcovskej rady Mestského súdu Bratislava IV, ktorá vyjadrila znepokojenie nad medializovanými vyjadreniami ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) voči sudcovi Michalovi Kubišovi. Kubiš, ktorý rozhodoval v spore policajného viceprezidenta Branka Kišša s rezortom vnútra, je teraz stredobodom kritiky ministra.

Podľa vyhlásenia hovorcu bratislavských súdov Pavla Adamčiaka, Šutaj Eštok naznačil, že sudca Kubiš sa svojím rozhodnutím, povoľujúcim Kiššovi vrátiť sa do práce, možno dopustil trestného činu. Minister vnútra tiež uviedol, že situáciu konzultoval s ministrom spravodlivosti ohľadom možného zahájenia disciplinárneho konania voči Kubišovi.

Toto vyjadrenie ministra vnútra vyvolalo pobúrenie medzi sudcami. Sudcovská rada Mestského súdu Bratislava IV považuje tieto komentáre za “hrubé zastrašovanie” sudcu Kubiša a ostatných sudcov, zdôrazňujúc, že ak sa strana sporu nestotožňuje s rozhodnutím súdu, má k dispozícii riadne právne prostriedky na odvolanie.

Výkonná moc sa podľa rady neprimerane vmiešava do súdneho rozhodovania, čo môže vyvíjať tlak na sudcov a zasahovať do ich nezávislosti. Sudcovská rada tiež vyzýva predstaviteľov výkonnej moci, aby sa zdržali takýchto vyjadrení, ktoré by mohli zastrašovať sudcov a ovplyvňovať ich rozhodovanie.

Tento incident otvára širšie otázky týkajúce sa nezávislosti súdnictva a vzťahu medzi súdnou a výkonnou mocou v Slovenskej republike. Zostáva otvorené, aké dôsledky budú mať tieto vyjadrenia na vzťahy medzi jednotlivými vetvami vlády a ako sa postaví k tejto situácii verejnosť a právne inštitúcie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *