Slovenská polícia vyhlásila pátranie po bývalom šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby, Petrovi Gašparovičovi, ako to vyplýva z databázy hľadaných osôb na stránke Ministerstva vnútra SR. Tento krok nasleduje po príkaze na zatknutie, ktorý vydal najvyšší súd pre právoplatne odsúdeného Gašparoviča, a poukazuje na neústupný záväzok slovenského súdneho systému voči spravodlivosti a zákonnosti.

Gašparovič sa opakovane nedostavil na verejné zasadnutie, kde mal najvyšší súd rozhodovať o odvolaní prokuratúry. Jeho neprítomnosť a následná nedostupnosť pre políciu sú alarmujúce, najmä vzhľadom na významnosť jeho postavenia a povahy obvinení.

Úrad špeciálnej prokuratúry podal dovolanie v neprospech Gašparoviča a bývalého policajta Ladislava Vičana kvôli nesúhlasu s právnou kvalifikáciou ich konania zo strany Najvyššieho súdu SR. Tento súd v marci 2022 zmiernil tresty, ktoré dvojici uložil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku.

Napriek tomu, že najvyšší súd prekvalifikoval skutok na prečin nepriamej korupcie a znížil tresty, dvojica bola odsúdená do ústavu s minimálnym stupňom stráženia a dostali peňažné tresty.

Pôvodný verdikt ŠTS pre Gašparoviča bol 11 rokov väzenia a peňažný trest 50-tisíc eur, zatiaľ čo Vičan dostal 10 rokov a 40-tisíc eur. Dvojica sa proti týmto verdiktom odvolala.

Obvinenia sú spojené s požiadavkou úplatku 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya, ktorý mal byť zaplatený za uvoľnenie zablokovaného firemného majetku. Po zaplatení prvej polovice sumy podnikateľ prípad oznámil na polícii.

Toto pátranie po vysokopostavenom bývalom úradníkovi zdôrazňuje dôraz, ktorý slovenský právny systém kladie na boj proti korupcii a udržiavanie integrity vo verejných úradoch. Je to tiež pripomienka dôležitosti transparentnosti a zodpovednosti na najvyšších úrovniach vlády.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *