Kúpili ste si krásnu práčku, no pri každom praní vám robí starosti jej búchanie, skákanie a veľké vibrácie? Vo väčšine prípadov, práčka skáče, vibruje a pohybuje sa počas rotácie z dôvodu nesprávnej inštalácie. Chýb však môže byť viac. A ak sa niečo podobné deje aj vám, pozrite sa na zoznam možných príčin, ktoré sa dajú veľmi ľahko a rýchlo odstrániť.

Pranie bude potom pre vás príjemné a bezproblémové. Stačí, aby ste odstránili nasledujúce nedostatky. Nové náhradné diely na práčku sa kúpiť síce dajú, ale na ich výmenu budete potrebovať odborníka. Preto je prevencia lepším riešením.

Vložili ste do bubna priveľa bielizne

Spravidla je maximálny limit náplne bubna uvedený v technickom pase alebo na kryte práčky. Pri kúpe práčky sa o tento fakt aktívne zaujímajte. Často je to predsa hlavný parameter, ktorý o kúpe tohto zariadenia rozhoduje.

Pamätajte, že nie je možné prekročiť limit maximálnej hmotnosti. Nepokúšajte sa tlačiť čo najviac bielizne do bubna. Zvážte tiež, aké látky vložíte do bubna. Bavlna váži menej, ale syntetické látky a najmä vlna sú oveľa ťažšie.

Ak vidíte, že bubon je naplnený viac ako 2/3 svojho objemu, už sa to považuje za prekročenie normy. Ak chcete skontrolovať, či ste bubon preťažili, vložte ruku dovnútra, mala by voľne prechádzať hore.

Výnimkou by boli vlnené tkaniny, ktoré by nemali zaberať viac ako 1/3 bubna, pretože z vody sú príliš ťažké.

Nesprávne rozložená bielizeň

V tomto prípade môže dôjsť aj k nevyváženosti záťaže, veci sa zabalia do veľkej „kopy“ a budú biť o steny bubna. Pred praním je preto potrebné a lepšie, veci rozložiť a roztriediť podľa objemu. Aby ste zabránili „chodeniu“ práčky zo strany na stranu, je lepšie bielizeň najskôr zložiť.

To neznamená, že ste povinní bielizeň ukladať na seba, rovnako ako na poličky skrinky. Malo by to byť však od väčšej veci k menšej.

Jedna ťažká vec v bubne

Extrémne vibrácie sa môžu vyskytnúť v dôsledku toho, že do bubna vložíte iba jednu veľkú vec, napríklad vankúš alebo poťah. Aby sa predišlo vibráciám, odporúča sa vždy veci vyvážiť. Neperte preto len jeden objemný kus, ale dva naraz, pridajte k posteľnej prikrývke pár malých uterákov a pár bielizní alebo tenisových loptičiek.

V opačnom prípade sa môže niečo pokaziť a vy budete musieť kupovať nové Gorenje náhradné diely.

Neperte veľké a malé predmety spolu

Neperte veľké pokrývky a prikrývky s ponožkami a nohavičkami. To tiež povedie k nerovnováhe v práčke, takže pri vkladaní oblečenia musíte voliť veci približne rovnakej veľkosti a robiť to rovnomerne.

Pred umývaním nezabudnite skontrolovať aj vrecká a zapnúť zipsy a gombíky tak, aby sa nelepili na bubon a nevytvárali čudný, rušivý efekt prípadne poškodenie.

Takto dokonalé a tiché pranie sa postará o to, aby ste si mohli na pevné vešiaky uložiť do skrine dokonalé čisté prádlo alebo inú dôležitú bielizeň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *