Ukrainian and German flag develops against the sky. Conflict in Ukraine

Nemecko, v rámci svojho záväzku poskytovať podporu Ukrajine, rozhodlo vyčleniť dodatočné 4 miliardy eur na rok 2024. Táto informácia, pôvodne zverejnená na portáli Ukrajinská pravda a odvolávajúca sa na nemecký denník Bild, odkazuje na zdroje z nemeckého ministerstva obrany.

Podľa týchto zdrojov sa koaličné strany dohodli na navýšení finančnej podpory pre Ukrajinu, a parlamentný rozpočtový výbor by mal oficiálne schváliť túto sumu v nasledujúcom týždni. Minister financií Christian Lindner pôvodne vyčlenil v rozpočte na rok 2024 len 4 miliardy eur na vojenskú pomoc Ukrajine, z ktorých väčšina bola určená na existujúce projekty, čím nemeckému ministerstvu obrany ostalo len 120 miliónov eur na novú pomoc.

Po diskusiách o rozpočte a upozornení ministerstva obrany na nedostatočné financovanie, koaličné strany dospeli k kompromisu, kde sa rozhodli vyčleniť o miliardu eur menej, než bolo pôvodne požadované. Okrem toho bude nemecké ministerstvo obrany môcť využiť ďalšie 2 miliardy eur na dlhodobé kontrakty na dodávky zbraní.

Toto rozhodnutie Berlína predstavuje značnú podporu pre Ukrajinu, poskytujúc viac zbraní a munície na obranu proti ruskej agresii. Z konzervatívneho hľadiska je toto rozhodnutie znakom medzinárodnej solidarity a zodpovednosti voči krajinám, ktoré čelia zahraničnej agresii, a podporuje zásady národnej suverenity a bezpečnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *