Calgary Flames' Jaromir Jagr, of the Czech Republic, skates during third period against the Vancouver Canucks during the third period of an NHL hockey game in Vancouver, British Columbia, Saturday, Oct. 14, 2017. (Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Český hokejový útočník Jaromír Jágr, ktorý vstúpil do zámorskej NHL ako 18-ročný mladík v roku 1990, si získal významné miesto v histórii hokeja v Severnej Amerike. Teraz, vo veku 51 rokov a stále aktívny v hokejovej kariére, bude uctený svojim prvým zámorským klubom, Pittsburgh Penguins. Klub oznámil, že Jágrov dres s číslom 68 bude slávnostne vyvesený pod strechu štadióna 18. februára 2024, čo bude iba tri dni po jeho narodeninách.

Počas svojho 24-sezónneho pôsobenia v NHL, z toho jedenásť sezón v Pittsburghu, Jágr výrazne prispel k úspechom klubu, vrátane zisku dvoch Stanleyho pohárov v rokoch 1991 a 1992. Za Penguins nastúpil celkovo v 806 zápasoch základnej časti, dosiahol 439 gólov a 640 asistencií, čím sa udržiava v Top 5 historických klubových štatistík v produktivite a počte zápasov, gólov aj asistencií.

Jágr, ktorý bol prvým hráčom z Európy v Pittsburghu, opísal svoje skúsenosti v klube ako mimoriadne pozitívne, cítiac sa tam ako súčasť rodiny. Klub mu poskytol výnimočnú podporu v jeho mladom veku a pri jeho prechode do zámorskej ligy.

Po odchode z Pittsburghu v roku 2000/2001 hral Jágr za viaceré prestížne tímy v NHL, vrátane Washingtonu Capitals, New York Rangers, Philadelphiu Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils, Floridu Panthers a Calgary Flames. V profilige dosiahol celkom 1733 štartov s 766 gólmi a 1155 asistenciami, čím sa umiestnil na druhom mieste v produktivite celej súťaže, hneď za legendárnym Waynom Gretzkým. V play-off pridal 208 stretnutí a 201 bodov.

Jágr je považovaný za jednu z najväčších hokejových legiend, jeho prínos k hokeju a jeho význam pre Pittsburgh Penguins sú neoceniteľné. Jeho číslo 68 sa pridá k ďalším vyradeným číslam legendárnych hráčov klubu, čím si zabezpečí svoje miesto v análoch hokejovej histórie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *