V jedenástich mestách Slovenska, vrátane Bratislavy, Košíc, Banskej Bystrice a Liptovského Mikuláša, sa v utorok konali protesty proti navrhovaným zmenám Trestného zákona zo strany súčasnej vlády. Tieto zmeny, ktoré by mali znížiť trestné sadzby za ekonomické trestné činy a zrušiť špeciálnu prokuratúru, vyvolali silný odpor občanov, ktorí sa obávajú o budúcnosť právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku.

Moderátor Ján Gordulič, ktorý sa zúčastnil bratislavského protestu, zdôraznil rozsah a dôležitosť týchto zhromaždení. Medzi protestujúcimi bola aj 94-ročná Eva Mosnáková, preživšia holokaust, ktorá vyjadrila svoje šťastie z viditeľného boja za demokraciu. Jej slová pripomínajú, že demokracia nie je samozrejmosť a je potrebné neustále o ňu bojovať.

Na zhromaždení tiež zaznel list od rodičov zavraždeného novinára Jána Kuciaka, ktorí prostredníctvom herečky Henriety Mičkovicovej požiadali protestujúcich o podporu. Kuciakovci vyjadrili obavy, že sa spravodlivosti nedočkajú, a poukázali na to, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry môže mať priamy vplyv na prípad vraždy ich syna a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Tento masový protest je významným prejavom občianskej angažovanosti a obavy zo zmeny legislatívy, ktorá by mohla oslabiť boj proti korupcii a podkopať súdny systém. Občania Slovenska zdôrazňujú, že korupčný systém, ktorý by mohli tieto zmeny posilniť, je priamo zodpovedný za tragédie ako vražda Jána a Martiny.

Slovensko sa nachádza na križovatke, kde jeho občania stojí v prvých líniách obrany demokracie a právneho štátu. Tieto protesty ukazujú silný odpor voči akýmkoľvek pokusom o oslabenie základných princípov spravodlivosti a transparentnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *