Už v roku 2019 bolo zrejmé, že Slovensko v oblasti elektromobility zaostáva za svojimi západnými susedmi a ostatnými členmi V4. Kým iné krajiny už potvrdzovali príchody do produkcie batérií, Slovensko, hoci bolo významným výrobcom automobilov, čelilo výzve v oblasti batériovej technológie. Tento nedostatok bol obzvlášť znepokojujúci pre automotive výrobcov a dodávateľov, pretože batérie sú neoddeliteľnou súčasťou elektromobilov, často tvoriace až 40 percent hodnoty celého vozidla.

Situácia sa však začala meniť s príchodom slovenského startupu InoBat. Tento inovatívny projekt, vedený Mariánom Bočkom a podporený významnými európskymi lídrami ako viceprezident Európskej komisie Maroš Šefčovič a viceprezident Európskej investičnej banky Vazil Hudák, oznámil ambiciózny plán vybudovať na Slovensku výskumno-vývojové stredisko a neskôr aj fabriku na výrobu batérií.

S investíciou 100 miliónov eur a podporou dôležitého amerického partnera, ktorý má skúsenosti so zákazníkmi ako Apple, Samsung a BMW, InoBat naznačuje sľubnú budúcnosť pre Slovensko v oblasti elektromobility. Tento krok má potenciál nielen zachovať a vytvoriť tisíce pracovných miest, ale tiež posilniť slovenskú ekonomiku a jej pozíciu v rámci európskeho a globálneho automobilového priemyslu.

InoBat a jeho plány v oblasti výskumu, vývoja a produkcie batérií predstavujú kľúčový krok k naplneniu vízie Slovenska ako lídra v oblasti elektromobility. Takýto progresívny prístup k inováciám a technologickému rozvoju je nevyhnutný pre zabezpečenie hospodárskej konkurencieschopnosti a udržateľnej budúcnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *