Lisy a logo VW poèas prehliadky lisovne automobilových dielov v závode spoloènosti Volkswagen (VW) Slovakia v Bratislave v rámci novinárskeho podujatia s názvom Zo zákulisia výroby: Kde konèí hliníkový odpad z lisovne? Bratislava, 14. júl 2022. Foto: SITA/Branislav Bibel

V srdci Bratislavy, kde automobilový priemysel tvorí kľúčovú súčasť slovenského hospodárstva, prichádzajú z Volkswagenu, vedúceho zamestnávateľa v krajine, znepokojivé správy. Thomas Schäfer, šéf spoločnosti, varuje pred potenciálnym krachom. Automobilka sa snaží čeliť kríze prostredníctvom zásadných škrtov a prepúšťania, pričom nevylučuje ani možnosť úplného zatvorenia niektorých tovární. Tento krok podčiarkuje hlboké zmeny, ktorými prechádza automobilový priemysel, vrátane boja s európskymi zákazmi na autá s tradičnými výfukmi a narastajúcou konkurenciou lacných čínskych elektromobilov.

Volkswagen Slovakia, ktorý je na Slovensku líderom v automobilovej výrobe a zamestnáva viac ako 10-tisíc ľudí, čelí rovnako náročným časom. Hoci spoločnosť stále dosahuje vysoké tržby, rozhodnutie o zrušení plánov na gigafabriku na výrobu batérií v krajine alebo susednej Českej republike predstavuje významnú stratu pre slovenské hospodárstvo. Tento krok je reakciou na slabý trh s elektromobilmi, ktorý by mohol mať dlhodobé dôsledky pre slovenskú ekonomiku, ktorá je silne závislá od automobilového priemyslu.

Okrem interných problémov Volkswagenu, ako sú vysoké náklady na suroviny a nízka ziskovosť, sa koncern musí vyrovnať aj s rastúcou konkurenciou zo strany čínskych výrobcov. Čína, najväčší svetový trh s automobilmi, postupne preberá vedúcu úlohu, pričom plánuje rozšíriť svoju produkciu elektromobilov do Európy prostredníctvom nových tovární, vrátane jednej v Maďarsku.

Táto situácia vyzýva k zváženiu významu a zraniteľnosti európskeho automobilového sektora v globálnom kontexte, ako aj k dôležitosti pripravenosti a adaptability v oblasti elektromobility. Je nevyhnutné, aby slovenská ekonomika a jej automobilový priemysel prijali strategické opatrenia na posilnenie svojej pozície v čase rýchlych zmien a zvýšenej konkurencie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *