Korňa, Slovensko – V sobotu 11. novembra 2023, na deň ktorý symbolizuje 105. výročie ukončenia prvej svetovej vojny, obec Korňa si uctila svoje obete obidvoch svetových vojen odhalením nového pamätníka. Tento pamätník, umiestnený pri vstupe do obce, je venovaný občanom Korne, ktorí padli v 1. a 2. svetovej vojne.

O 11:11 hodine sa začal pietny akt, ktorého sa zúčastnili významní hostia vrátane zástupcov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, Jozefa Holku, syna miestneho rodáka a letca z 2. svetovej vojny, a ďalších. Pamätník, ktorý je symbolom odchodov a návratov do rodnej obce, požehnali vojenský kaplán 5. pluku spolu s dekanom farnosti.

Starostka Marianna Bebčáková poznamenala, že myšlienka vytvoriť pamätník vznikla pred približne rokom a pol. Iniciatívu podporilo vydanie monografie obce, v ktorej bol po prvýkrát uvedený zoznam obetí vojen z Korne. Podstatný príspevok k zoznamu poskytol Ladislav Paštrnák, ktorý vybral mená občanov Korne z vojenských archívov Turzovky.

Socha Matky s dieťaťom, dielo Mgr.art Barbary Mikuláš Burianovej, je súčasťou pamätníka a symbolizuje matky, ktoré dali život padlým hrdinom. Pri príležitosti odhalenia pamätníka bola vydána publikácia venovaná obetiam z Korne, dostupná v Obecnej knižnici.

Priebeh a organizáciu pietneho aktu zabezpečil Dobrovoľný hasičský zbor Korňa, ktorému starostka poďakovala, rovnako ako miestnej polícii za pomoc s organizáciou dopravy.

Tento pietny akt v Korni poukazuje na dôležitosť pamäti a úcty k tým, ktorí obetovali svoje životy za slobodu a mier.

SEO Kľúčové Slová: Korňa, pamätník, obete svetových vojen, pietny akt, historická pamäť, výročie 1. svetovej vojny, kultúrna dedičnosť, občianska hrdosť, lokálna história.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *