Občania stredného a východného Slovenska by mali byť pripravení na významnú zimnú nálož, keďže Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred nadchádzajúcim snežením, ktoré môže na niektorých miestach dosiahnuť až 35 centimetrov. Tento očakávaný príval snehu, ktorý má doraziť v pondelok večer a utorok (28. 11.), symbolizuje príchod prvej veľkej snehovej kalamity tejto zimy, dokonca ešte pred jej oficiálnym začiatkom.

SHMÚ upozornil na sociálnych sieťach, že situáciu komplikujú dve tlakové níže, pričom jedna z nich ovplyvňuje počasie na Slovensku teplým frontom. V nižších polohách sa očakáva, že zrážky môžu byť vo forme dažďa, avšak vo vyšších polohách a na východe krajiny dominujú snehové zrážky.

Najväčší nápor snehu sa predpokladá v regiónoch Zemplín, Abov a Gemer na východe Slovenska. Meteorológovia tiež varujú pred rýchlym poklesom teplôt a vpádom studeného arktického vzduchu, čo v kombinácii so silným severným vetrom môže viesť k vytváraniu snehových jazykov a závejov. Takáto situácia môže výrazne ovplyvniť dopravu a každodenný život obyvateľov.

V tejto chvíli je kľúčové, aby sa občania pripravili na nadchádzajúce zimné podmienky, zabezpečili si dostatočné zásoby a zvýšili opatrenia na ochranu svojich domovov. Dôležité je aj sledovanie aktualizácií od meteorológov a lokálnych úradov ohľadom vývoja počasia a možných dopravných obmedzení.

Tento nadchádzajúci snežný úkaz nielenže poukazuje na prírodné sily, ale aj na význam pripravenosti a spolupráce komunít v tvári takýchto výziev. Zdôrazňuje to dôležitosť robustnej infraštruktúry a efektívneho krízového manažmentu, aby sme sa ako národ mohli vysporiadať s takýmito extrémnymi poveternostnými podmienkami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *